FAMILJEN WICTORIN
Berätta mer om era matvanor! Hur ser en typisk vardagsmiddag ut för er?
Vi planerar alltid veckomenyn på söndagar – i alla fall måndag till torsdag. Helgen brukar vi lämna lite öppen om man blir bortbjuden eller vill lyxa till det lite. Vi har en väldigt varierad kost men oftast lättlagade, ganska snabba recept. Vi försöker att äta ganska varierat, så vi kör vegetariskt eller veganskt någon dag, någon sallad brukar vi alltid ha och sen varvar vi mellan kyckling och köttfärs. Eller korv. Det gillar barnen!
Var brukar ni hitta inspiration för veckomenyn?
En del får vi i butiken, de där bladen man kan plocka, och sen får vi en del inspiration från tidningar – ibland butikernas egna mattidningar – eller att vi sitter och googlar runt lite på söndagkvällen. Veckomenyn planeras också lite efter vad vi redan har i kylen eller frysen – så har vi någonting hemma kanske vi försöker hitta lite receptinspiration just kring det.
Vilka är era topp 3 bästa vegorätter?
På plats nummer 3 kommer nog falafelsallad. Nummer 2 är absolut spaghetti bolognese med vegofärs. Sen har vi en solklar favorit och det är en asiatisk sallad med vegofärs och glasnudlar – toppad med rädisor, salladslök, ingefära, lime, soja, massa koriander och jordnötter.
Vad är det som har fått er att börja äta mer veganskt och vegetariskt?
Vår ena dotter fick diabetes för 2,5 år sedan och då började vi söka efter lite nya alternativ kring kosten. Framförallt började vi äta mindre snabba kolhydrater och mer fibrer men samtidigt fick vi verkligen upp ögonen för nya recept!
Vad är bästa tipset för att börja äta mer veganskt?
Kanske är det enklaste man kan börja med de här klassiska, enkla rätterna – och helt enkelt bara byta ut köttet. Man måste inte börja med de mest avancerade rätterna med långtidsbakad kålrot och grejer utan bara byt ut färsen mot en vegofärs i köttfärssåsen eller stek vegoschnitzlar eller vegoköttbullar istället för vanliga köttbullar.
Till en början gjorde vi ju nästan allt för att få de veganska rätterna att bli så lika kötträtter som möjligt så att barnen inte skulle märka någon skillnad – men nu gillar de vegovarianterna minst lika mycket.
Att vi började äta mer växtbaserat var framförallt för att vi tyckte det var gott och barnen tyckte det var gott, men nu när man dessutom har betydligt mer information kring matens inverkan på miljön känns det såklart ännu viktigare.